6.11.2015

Bibidi babidi boo!

Lastenkulttuurikeskus Rullan Olipa kerran linnanjuhlat-näyttelyyn tilattiin meiltä linna ja kaksi fondia. Itse sain vastuulleni taikametsä-fondin Marikan ja Heidin kanssa. Asiakkaiden toiveena oli saada synkkä ja tiheä taikametsä, mikä tuotti jonkinverran päänvaivaa meille... Fondi tulisi olemaan heti linnan takaseinän virkaa toimittavan fondin vieressä, joten toisen puolen täytyisi olla vielä päivänvalossa ja toisen pimeässä. Mutta hyvin se saatiin sitten lopulta sulavasti pimenemään. Fondin suunnittelemista vaikeutti myös se, että sen pitäisi olla kahdella seinällä, mikä tarkoitti sitä että kulman kohdalla ei saisi olla mitään kamalan tärkeää ja isoa. Loppujen lopuksi kulma vain teki fondista paremman näköisen: valoisa puoli on toisella seinällä ja pimeä toisella.
Suunnitelmat yksi, kaksi, ja kolme. Ylin on lopullinen suunnitelma, alhaalla oikean  puoleinen on ensimmäinen.
Aluksi suunnittelimme metsää kahdestaan Marikan kanssa: ajatuksenamme oli että fondin vasen puoli olisi valoisa ja rehevä, keskiosassa alkaisi metsä ja se olisi jo hieman enemmän taianomaisempi, ja vasemmalla puolella olisi karua ja synkkää; lehdettömiä puita, kiviä, vuoria, korppi....

Heidi saapui mukaan suunnitteluun, ja teimme suunnitelman numero kaksi. Karu ja synkkä puoli poistettiin (fondi olisi ollut hieman täyteenammuttu sen kanssa, eikä niin taikametsämäinen), kasvopuu muutti vasemmalle tasapainon vuoksi, lisättiin polku, ja keijupuu tuotiin eteenpäin.

Sitten oli viimeisen luonnoksen vuoro: Heidillä ja Marikalla oli muita hommia, joten jäin tekemään sen aikalailla yksin. Muilta pyysin apua, kun sitä tarvitsin. Paljoa muutoksia en enää tehnyt; piirsin yksityiskohtia hieman tarkemmin, muutin hieman polun suuntaa, siirsin keijupuuta hieman taaksepäin (toisessa versiossa se olisi ollut fondilla noin 120cm leveä! Nappasin pois 40cm ja piirsin puulle juuret) jne... Oli aika lähteä maalaamaan.Kun kangas oli pohjamaalattu pariin kertaan (vihaan tuota maalia imevää kangasta...) lähdin vetämään metsän pohjaväriä pintaan. Tässäkin vaiheessa olin vielä yksin tätä hommaa tekemässä; oli kädet hieman kipeinä pohjavärin levityksen jälkeen... 

Ensimmäisen päivän aikana sain taivaan ja maan pohjavärit paikoilleen, vesiputoukset suht koht kuntoon, ja kalliot hyvään malliin. Yritin pitää hyvää tahtia yllä. 
Seuraavana päivänä sain jo pikkuapurin. Päätimme että minä teen pohjan yksityiskohdille, ettei tyyli muutu rajusti kesken kaiken, joten Marika sai aloittaa yksityiskohtien tekemisen. 

Kun suurimmat alueet oli tehty, siirryin itsekin yksityiskohtiin, joita tässä fondissa riitti.

Muutamia ongelmia matkanvarrella oli, maan muoto, läpinäkyvät puut jne, mutta niistä selvittiin.... 

Muutama muukin maalari liittyi seuraamme. Satu kaipasi taukoa huokoisesta kuitulevystä ja tuli maalaamaan keijupuun. Yksi maalaamistani vesiputouksista näytti valuvan nurmikolta, eikä kukaan oikein keksinyt miten asia korjattaisiin; paitsi Heidi, joka sai koko oikean puolen fondista näyttämään paljon elävämmältä. 

Kun yksityiskohtia lisäiltiin, jotkut metsän osat alkoivat näyttää kamalan tyhjiltä ja epä-metsämäisiltä. Korjasin asian laittamalla tyhjät alueet täyteen pieniä nuoria puita.

Tässä fondissa kyykkymaalaus oli ihan sallittua: tätä fondia katsotaan läheltä. Olihan se helpompaa maalata pieniä yksityiskohtia niin, että näki mitä teki, mutta oli kyllä paikat kipeänä muutaman tunnin jälkeen... Jatkossa tulen kyllä maalaamaan seisaaltaan niin paljon kuin mahdollista.
Panoraama-kuva melkein valmiista fondista.
Tässä vaiheessa kuva alkoi melkein olla valmis. Pieniä, hauskoja yksityiskohtia oli rutkasti, mutta jotain tuntui vielä puuttuvan: metsän pimeimmässä osassa ei näkynyt mitään. Miten siis lisäisimme sinne taikaa?

Päädyimme yhteistuumin tekemään pimeään osaan kauhean parven tulikärpäsiä, ja toisen keijupuun josta näkyy vain siluetti ja ikkunoista hohkaava valo.

Panoraama-kuva valmiista fondista.
Se oli sitten siinä! Eikun reunat siistiksi, rullalle ja Rullaan.

Tässä fondissa on paljon hauskoja pikku yksityiskohtia, joita ei kuvista välttämättä näe: keijujen asuinpuita, puu jolla on kasvot, sieniä, talosieniä, hihnassa oleva etana, kaksi siiliä, mayaketsaali (lintu), sammakko, valoa hohkaavia kukkasia, kukkia joilla on kasvot, silmiä pimeissä koloissa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti