6.11.2015

Linnan rakennus

Eli tässä postauksessa kerronkin sitten vihdoin ja viimein linnasta, jota suunniteltiin ja rakennettiin koko alkusyksy, jonka takia jouduttiin tekemään 15 tunnin päiviä, joka kävi kaikkien hermoille...

Elikkä, Lastenkulttuukeskus Rulla viettää tänä syksynä 10v juhlapäivää, jonne lapset toivoivat linnaa, jonne pääse sisälle seikkailemaan.

Asiakkaiden vaatimuksina oli, että linna on suhteellisen helppo koota ja purkaa, jotta sen voi varastoida, siinä on parveke jonne mahtuu kaksi lasta, matala tyrmä alakerrassa, liukumäki ja mielellään ramppi, jota pitkin myös pyörätuolissa istuvat lapset pääsevät linnaan. Syvyyttä linnalla ei voisi kauheasti olla Rullan tilan rakenteiden takia.

Näiden ohjeiden pohjalta lähdimme sitten suunnittelemaan linnaa: jokaisen piti tehdä 10 luonnosta mittakaavassa (suurin osa ei ollut mittakaavassa, mutta no can do), joista valitsimme 3 parasta. Sitten jakauduimme kolmeen ryhmään, joista jokainen sai oman linnansa, josta piti tehdä piirustukset oikeaan mittakaavaan.

Kolme pienoismallia, vasemmanpuoleista lähdettiin rakentamaan isompaan kokoon
Itse olin mukana suunnittelemassa "Länsi-Eurooppalaista linnaa". Rullan henkilökunta päätyikin tilaamaan juuri tämän linnan, mutta emmehän me sitä suunnitellessa tienneet. Kaikista kolmesta linnasta tehtiin pienoismallit, jotka vietiin Rullaan näytille auttamaan päätöksenteossa.
Kun linna oli valittu, suunnittelut ja laskelmat tehty, ja materiaalit tilattu, oli aika ryhtyä toimeen. Ihmiset jakaantuivat eri osa-alueille: metalliryhmään, pintakäsittelyryhmään, fondiryhmiin jne... Toki roolit menivät hieman sekaisin ja kaikki osallistuivat ja auttoivat toisiaan kaikessa missä pystyivät.

Kun olin itse saanut fondin valmiiksi, siirryin pintakäsittelyryhmään. Muut olivat leikanneet ja muotoilleet huokoisesta kuitulevystä kiviä, joiden päälle piti nyt heittää akryylisideainetta pari kerrosta (kovuuden vuoksi) ja sitten vielä maalata. 

Sai vain istua ja läiskiä väriä levylle. Mukavaa aivot narikkaan-hommaa fondin maalauksen jälkeen. Pari päivää siinä kyllä meni että saatiin kaikki kivet valmiiksi. Ne tuntuivat aina vain olevan liian tummia.


Kaikkia metallirakenteita ei ollut vielä saatu valmiiksi tai levytetty, joten emme päässeet iskemään vielä kiviä seinään. Työttömänä sain pari hommaa toisen fondin maalauksesta: maalasin avainnipun ja aarrearkun yhdessä Sadun kanssa.

Linnan takaseinä-fondi hieman tärähtäneenä panoraama-kuvana
Kun olin maalannut ne loppuun ( ei saanut tehdä viimeistelyjä :'( ) siirryin ulos sulattamaan linnan styrox-harjaa kuumailmapuhaltimella. Oli muuten kylmä aamu!

Sulatuksen jälkeen harjan palat liimattiin yhteen uretaanilla ja maalattiin. 

Vielä viimeisinä päivinä rakoihin lisättiin samaa laastia kuin muuhunkin linnaan.

Näinä työttöminä päivinä kerkesin myös osallistumaan Halloween-tapahtuman kankaanvärjäykseen, mutta siitä lisää toisessa postauksessa...


Kun tarpeeksi monta linnan seinää oli levytetty, alkoi viimeinkin pintakäsittely kovalla kiireellä. Levytyksessä oli hieman ongelmia: jossain oli tapahtunut infokatkos ja ikkunat ja ovet olivat suorakaiteita kaarien sijaan, joten levyt täytyi repiä irti välissä...

Sekasorto
Linnan sisäseinät maalattiin harmaiksi ja sitten ne maalattiin samaan tapaan luonnonsienellä kuin kuitulevykivet. Kivien ääriviivat maalattiin laastin värillä. Ulkopuolelle iskettiin kuitulevy-kiviä kiinni mahdollisimman lähekkäin. Kiviä oli aivan liikaa, mutta pieniä kiviä liian vähän, joten jouduimme pilkkomaan muutamia isompia kiviä. Ongelmina oli mm. raksa-liima, jonka olimme hakeneet maalivarastosta: se oli todella vanhaa ja lähes kuivunutta, vaikka purkki oli avattu vasta muutama viikko sitten. Pyysimme Mauria hakemaan uuden purkin, vanhahan oli jo melkein loppu muutenkin... Sitten, yllätys yllätys: juuri kun olimme saaneet purkin liimaa kaupasta, selvisi että OIKEA raksaliimapurkki oli viety levytyspuolelle painoksi.... Toisen ongelman aiheutti kivet: ne olivat aivan vääntyneitä, joten jouduimme nitomaan ja ruuvailemaan niitä kiinni vaneriin jotta ne pysyivät suorassa.

Sisäosa

Parveke

Kivien väliin jääviin rakoihin pursotettiin muovipussilla sävytettyä liima+pohjatasoite sekoitusta.Sitten, vihdoin ja viimein, pääsimme purkamaan linnan ja kokoamaan sen uudelleen Tampereella.
Kokoamisessa tuli ongelmia; yksi seinä ei mennyt paikoilleen ja ramppi ei tahtonut mahtua sille tarkoitettuun tilaan. Mutta, all's well that ends well.

Tämä kuva valmiista linnasta ilman liukumäkeä paikanpäällä on pöllitty ilman lupaa Heidin blogista, vaihdan omaan kuvaan kunhan saan sellaisen jostain. Sori Heidi.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti