13.5.2015

Kuu taivaalta

Kuunpalaset sahattuina, tukipalojen testailua...
Sain tehtäväksi tavoitella kuuta taivaalta. Osastolle tuli siis tilaus tehdä kuunsirppi häihin, jonka päällä voisi istua. Kokonaisuuteen kuuluisi myös pilviä ja taustakangas.

Lähdin siis suunnittelemaan projektia aluksi yksin Maurin neuvojen ja asiakkaan toiveiden pohjalta. En todellakaan lähtenyt soitellen sotaan, niinkuin yleensä teen, vaan tein suunnitelmaa ainakin yhden päivän (8h) ajan. Kun toteutustapa, materiaalit ja mitat olivat selvillä, rekrytoin muutamia luokkatovereita avuksi. Yksi meistä teki laatikon johon kuu kiinnitetään, yksi pilvet, kaksi taustakankaan ja itse tein sirpin. Hommaan meni alle viikko, olisi varmaan mennyt vähemmänkin jos en olisi arkaillut pistosahan kanssa.

Aloitin ottamalla 12mm havuvanerin lattialle ja piirtämällä kuun puolikkaat sille suuren harpin kanssa. Sirppi tuli siis kahteen osaan, mikä helpotti kuljettamista. Kuunpalaset kiinnitettiin yhteen kahdella n. metrin pituisella kertopuun puolikkaalla. Arkailin hieman pistosahan käyttöä, pelkäsin että pilaan koko jutun ja sahasin viivan ohi. Piti siis sahata muutaman kerran uudelleen samat kohdat. Kun palaset oli sahattu, ne olivat aika vimpuloita joten vedin ne hiomakoneella pyöreiksi. Sisäkaaren pyöristäminen tuntui ihan mahdottoman hankalalta, mutta tein parhaani. Pistosahan käyttöön tuli ainakin uutta varmuutta.

Palaset pohjamaalattuina
Sahaamisen ja hiomisen jälkeen pyöristin käsijyrsimellä reunat ja varmistin että kuunpalaset sopivat yhteen. Toista piti mennä hiomaan nauhahiomakoneella hieman, reuna oli ei niin suora.

Kun varmistelut oli tehty, kannoin kuunpalaset maalauspuolelle, kittasin suurimmat reiät umpeen ja aloitin maalauksen. Pohjamaalasin vain toisen kuunpuolikkaan, värväsin luokkatoverin pohjamaalaamaan toisen; sahaamiseen, uudelleen sahaamiseen ja hiomiseen oli jo mennyt paljon enemmän aikaa kuin olin suunnitellut, ja hän etsi tekemistä.

Kun pohjamaali oli kosketuskuiva, piirsin kraattereiden reunat oikeille kohdille purkkien kansien avulla. Maalin kuivuttua kiinnitin kuunpalaset yhteen, otin kittiä kauniiseen käteen ja yritin kansien avulla tehdä kauniita pyöreitä kolmiulotteisia kraatereita: ei onnistunut. Kun kansi nostettiin kuvio meni pilalle. Tyydyin siis vain tekemään kraaterit käsin, seuraten lyijykynän viivoja.

Palasten kohtauspaikka, kittikraatteri ennen maalausta.
Kittikraatereiden kuivumiseen meni jonkin aikaa, joten aloitin muun kuun maalauksen sillä välin. Asiakas oli toivonut että värimaailma olisi aika mustavalkoinen, mutta kokeilussa harmaat pilkut erottuivat turhan hyvin pohjaväristä. Tein kuviot, jos niitä voi kuvioiksi sanoa, oman harkintani mukaan todella vaalealla sinertävällä lilalla.


Kitin kuivuttua maalasin koko kuun ja tein pieniä korjailuja. "Kuvioinnin" tein luonnonsienen ja pienen todella huonon siveltimen kanssa.

Kun kaikki oli tehty, piti ruveta miettimään kuun kiinnitystä penkkiin. Penkkiin oli epähuomiossa jätetty etualalle porras, joka piti sahata todella varovasti pois, sillä kuu kiinnitettiin juuri siihen. Sahasin sen varmaankin kolme kertaa ennen kuin porras lähti viemättä mitään ylimääräistä mukanaan.mittailua...
Seuraava haaste oli käytännön toteutus: laatikossa oli kertopuun pätkä sisällä, johon ruuvien tulisi osua kuun läpi. Itselläni ei ollut mitään tietoa laatikon mitoista, eli jouduin tekemään muutamia mittauksia ennen kuin löysin ruuveille paikat ja mitat. Sitten porasin kuuhun pari reikää ja kiinnitin sen penkkiin. Koko homma pystyyn. ja tättärää! Taustakankaan maalarit saivat vihdoinkin tietää mihin kohtaan kannattaa kankaassa maalata tähtiä.


Lähes valmista! Pilvet väärillä kohdilla...
Täysin valmiista hommasta en sattunut ottamaan kuvaa...


Tässä vaiheessa kaikki oli jo melkein valmista. Laatikon sahattu osa piti vain maalata vielä mustaksi, mutta muuten kaikki oli kuun osalta valmista.


Vielä piti tehdä tienvarsikylttejä hääjuhlia varten. Tavaroita viedessä huomasi kyllä, että ne tulivat tarpeeseen...

Kyltit tehtiin kutsukortin tyylin mukaan, kirjaimien ja sydämien sapluunoiden mallit otettiin suoraan meille lähetetystä kuvasta. Tolppina toimi sahattu pahviputki. Kyltit tehtiin kaksipuolisiksi, eikä 6mm havuvaneri millään halunnut jäädä kiinni pahviputkeen....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti