10.12.2015

"Best room yet!"

Työkaverin meille tekemä lista sarjoista jotka piti tehdä
(huomaa ylhäällä meille annetut uudet nimet!)
Neljäs työharjoitteluviikko aloitettiin valosarjojen tekemisellä. Valot vaikuttavat paljon lumihotellin sisäosien ulkonäköön (eihän siellä edes näe mitään ilman niitä!), joten saatiin tehdä niitä kokonainen päivä. LEDien pikafiksaus oltiin opittu jo kristallikäytävää tehdessä (aina välillä tuli vastaan rikkinäinen LED), mutta nyt päästiin ensimmäistä kertaa tällä reissulla kolvaamaan. Kerran olen kolvannut aiemmin ala-asteella seinäkelloa tehdessä; silloin se oli kauhean pelottavaa ja vaikeaa, mutta nyt 10 vuotta vanhempana se tuntui ihan helpolta. Kolvi on hieman vanha ja räjähtänyt, ja siinä oli vain yksi kohta joka sulatti tinaa kunnolla.

Valosarjojen teko oli todella helppoa. Rullasta otettiin pätkä valmista johtoa, josta aina kuorittiin pätkä oikeaan kohtaan LEDin johtoja varten. Johto kiinnitettiin muuntajaan kolvaamalla, ja sitten pistoke vain seinään (valojen toimivuutta ei voinut varmistaa ilman sähkövirtaa). LEDin johdot kuorittiin, varmistettiin että LED toimii, johdot pyöriteltiin toisiinsa kiinni, juotettiin yhteen ja päälle laitettiin pala jesaria. Oli tärkeää varmistaa etteivät paljaat johdot kosketa toisiaan: se aiheutti oikosulun. Johdossa ei kulkenut kovinkaan vahva sähkövirta; satuin koskemaan molempia paljaita johtoja samaan aikaan, enkä tuntenut mitään - johtoon tuli kyllä oikosulku.

Viikko jatkui sillä, mitä oltiin odotettu jo kuukausi: sviitin seinien veistäminen. Olimme saaneet jo neljä viikkoa sitten tehtäväksi suunnitella lumisviitin, ja monen kinastelun ja luonnoksen jälkeen päädyimme tekemään avaruusmaiseman (onneksi osataan naureskella itsellemme aina kinojen jälkeen, yleensä ne johtuvat nälästä).


Avaruushuoneeseen olemme suunnitelleet sitä sun tätä: sängystä tehdään avaruusraketin näköinen, ja huoneessa hengailee jäästä tehty alien. Lattialle laitetaan ehkä jäästä tehty meteoriitti, joka valaistaan punaiseksi. Seinille veistetään Jupiter, Maa, astronautti ja UFO. Ja tietysti huone täytetään tähdillä. Avaruushuonetta ei ole kuulemma koskaan aikaisemmin ainakaan Snow Villageen tehty!

Veistäminen alkoi piirtämisellä. Jotenkin jännittävää ajatella, että tussilla voi piirtää lumeen, mutta niin sillä vaan voi. Planeetat piirsimme iskemällä lyijykynän (aika kalliin lyijykynän vielä...) seinään ja sitomalla siihen narun. Toiseen päähän narua sidottiin tussi, ja näin saatiin aikaan kotitekoinen harppi (oikeaa harppia ei ollut käytettävissä, työkaveri näytti hieman hämmentyneeltä kun meidän piti veistää ja etsittiin vain narua...).


Tuleva maapallo. Yläreuna siistitään vielä (siinä
on mielenkiintoinen väri-ilmiö), ja meri tai maa-alueet
tehdään jäästä,  jonka taakse laitetaan valoja.
Piirtämisen jälkeen jaoimme hommat. Sani rupesi tekemään astronauttia, me teimme Idan kanssa maapallon ympyrän. Sitten Ida rupesi tekemään Saturnusta, ja minä UFOa.

Kaivertaminen tehtiin vanhalla kaverilla, petkeleellä. Veistäminen oli yllättävän helppoa, vaikka siitä ei ole paljoa kokemusta. Sviitin seinän paksuus on noin 1,5 metriä, eli sitä saa kaivertaa aika kauan ennenkuin tulee reikä seinään. Normaalisti syvin kaiverrettu osa on noin puoli metriä.

Alkuun minulla oli hieman ongelmia avaruusaluksen kanssa: lähdin vain kaivamaan kuoppaa. Siinä oli joku suunnitelma, mutta kun Ida ja Sani kysyivät kauhistuneena että mitä oikein olen tekemässä, panikoin itsekin ja unohdin suunnitelman. Onneksi se palautui mieleen, ja siitä tuli ihan hyvännäköinen.

Avaruus-sombrero!
Ongelmina oli seinän muoto: huonehan on ympyrä, joten seinäkin on kaareva. Koitappa siihen tehdä eri suuntaan kaareva UFOn reuna. Toinen ongelma oli lumi itsessään: nyt on ollut niin lämmin, että seinä on rakeinen. Kun yhden kohdan veistää pois, puolet veistoksesta tipahtaa (saatan liioitella).

Aluksi avaruusalukseni näytti vimpulalta sombrerolta, enkä millään onnistunut korjaamaan sitä. Epätoivo alkoi iskeä. Mutta 10 tunnin yöunien jälkeen sen korjaaminen olikin lastenleikkiä ja vei 5 minuuttia. Mitä tästä opimme?Korjailuja...
Tein avaruusalukseen alaosan ja tein lautas-osasta paksumman ja pyöreämmän. Alkoi näyttää jo paljon paremmalta.


Tältä avaruusalukseni näyttää tällä hetkellä. Kunnon viimeistelyt teen sitten kun valot on saatu alukseen kiinni: lautasosaan tulee varmaankin päälle viisi LEDiä, ja niiden päälle pienet jääpallot. Alaosasta paistaa alaspäin jonkinväristä valoa.

Sani halusi tehdä valokeilaan hämmentyneen lehmän, mutta se suunnitelma taidettiin hylätä?


Autoin myös Idaa Saturnuksen kanssa: se on ihan jättimäinen, eikä mitenkään kauhean helppo tehdä.

Palloja meidän täytyy vielä muokata, latvialainen jäänveistäjä tuli antamaan vinkin: kannattaa tehdä soikiota. Huone painuu kevättä kohti mennessä, ja jos teemme täydellisiä palloja, ne eivät kuukauden päästä olekaan enää täydellisiä...

Junaliput on jo varattu kotiin, 17. päivä lähdetään yöjunalla etelään! Oikeasti työt loppuisivat 18. päivä, mutta saatiin se perjantai vapaaksi, koska ollaan tehty sen verran tunteja. Toivottavasti saadaan sviitti valmiiksi ennen lähtöä, jos ei niin joku muu työntekijä tekee sen loppuun. Mutta luulisi että saadaan se valmiiksi, tämän verran ollaan saatu tehtyä 12 tunnissa...

On kyllä jo ikävä aurinkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti