3.12.2014

Laineiden liplatusta

Valmis fondi
Saimme tehtäväksi valita itseämme miellyttävän Akseli Gallen-Kallelan teoksen ja maalata siitä suurennoksen. Itse valitsin yhden hänen Keitele maalauksista; niitä on neljä, ja ne ovat kaikki hieman erilaisia. 

Jotenkin tuntuu nyt työn valmistuttua siltä että ihan kiva siitä tuli, mutta ei se kyllä alkuperäiseltä näytä. Näyttää halvalta kopiolta, mitä se onkin, mutta.... Mutta ideana olikin vain kokeilla fondin maalausta, uusia työvälineitä ja tekniikkaa; n. 2mx3m maalaus on lattialla ja sen päällä sitten seistään maalatessa noin metrin mittaisilla siveltimillä. 


Työprosessi aloitettiin kuvan valitsemisen jälkeen tekemällä kokeilu vesiväreillä ja sitten sekoittelemalla värejä. Vesivärijäljennökseen käytin itse kaksi tuntia, ja tulos oli sen mukainen; ei kauhean nätti. Itse tykkään mennä suoraan asiaan enkä kierrellä ja kaarrella sen ympärillä, joten itsestäni henkilökohtaisesti tuntui siltä että vesivärijäljennös oli turhaa touhua. Yksi hyvä puoli siinä oli että sain hieman uskoa itseeni; "jos kahdessa tunnissa saan aikaan tälläisen, ehkä sellainen isompikin onnistuu ihan hyvin". Seuraava vaihe oli värien etsiminen ja sekoittaminen; muuten ihan mukavaa touhua, mutta turhaa aikaa meni siihen kun värit ensimmäisen kerran sekoitettuani tajusin että tulostamani kuvassa oli hieman väärät värit... mikä oli hieman punaisen sävyistä valkoista olikin hieman keltaisen sävyistä valkoista jne... Oikeat värit kuitenkin löytyivät lopulta.


Seuraavassa vaiheessa päästiin jo melkein asiaan; pieni kokeilufondi, 1mx1m, jolla sai harjoitella jonkin tietyn kohdan tai koko maalauksen tekemistä. Itse tein maalauksesta vain yhden kohdan, jossa oli kaikkea mahdollista: saari, heijastus, pilvet, vuoret... Ei siitä kyllä kaunis tullut vaikka kuinka yritin, edelleen oli palava halu päästä tekemään "oikeaa" asiaa.

Ja "oikeaa asiaa" lähdinkin tekemään seuraavaksi. Ikävä kyllä olin hieman liian innokas, enkä laskenut ollenkaan mittasuhteita. Suurennoksenhan pitää olla suurennos, eikä litistetty ja venytetty suurennos. Onneksi virhe huomattiin vasta kun olin käyttänyt tunnin taivaan, vuorten ja pilvien tekemiseen. 

Siitä sitten vaan laskemaan tulevan maalauksen oikea koko (165x204cm), 20cm valkoisia reunoja, sinistä pilvien ja vuorten päälle ja uusiksi. 

Otin ehkä turhaa stressiä koko hommasta ja meinasin jo lyödä hanskat tiskiin kun tajusin että piti maalata taivas uudelleen. Tein kuitenkin korjaukset ja jatkoin hommaa, ja sehän sujuikin aika nopeasti. Yhdessä päivässä maalasin kaikki pääkohdat, paitsi oudot viivat joiden nyt luulen olevan jäätä. En maalannut mitään kauhean hyvin, ja kaikki näytti tässä vaiheessa vielä aika karulta, mutta tärkeintä olikin saada kaikki omalle paikalleen ja sitten vasta tehdä koko hommasta nätimpi. 


Hieman viimeistelyä, muutoksia... karuuden poistoa? Mutta en silti ollut tyytyväinen fondiin. Jokin siinä mätti, en vain tiennyt mikä. Mitä siis tein? Valvoin koko yön, katselin fondista otettuja kuvia, katselin kuvia alkuperäisestä maalauksesta ja mietin... Lopulta tajusin; pienempiä puita, eri sävyistä vihreää, erilainen puiden heijastus, lisää tätä, enemmän tuota, ja tärkeintä: LISÄÄ SINISTÄ! ihan kuin en olisi saanut sinisestä tarpeekseni tanssiesityksen seiniä rakentaessa...
Sitten vielä kerran kuva lopputuloksesta... jännää miten paljon pikkujutut, kuten puiden koko ja sinisen määrä aalloissa, voivat vaikuttaa koko kuvaan... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti