28.3.2016

Metallinen valtaistuin

Tässä ohjeet siihen, miten lavasterakentaja-opiskelijat tekevät rokokoo-tuolin metallista.

1. Tee suunnitelma. 

2. Hitsaa suunnitelman mukaan tuolille metallirunko, ja laita kaikkiin mahdollisiin paikkoihin varmistuspaloja, mielellään kolmioina. Sillä aikaa kun hitsaat, varmista että kaveri harjoittelee vieressä puikkohitsausta. Kun suojakaasu loppuu, hän pelastaa tilanteen. Lupaa itsellesi että opettelet itsekin joskus puikkohitsauksen taidon.

3. Kun runko on valmis, pyörittele koko tuolin ympärille metallilankaa. Tämä helpottaa kipsin laittoa. Jos jollakulla on aikaa, hän menee tekemään vanerit joihin pehmusteet kiinnitetään.
 
4. Laita rungon päälle ensimmäinen kerros kovakipsiä. Totea ettei se olekkaan niin helppoa kuin miltä kuulostaa, sillä kipsi on tarpeeksi jähmeää vain noin 30 sekuntia. Muuten se on liian löysää tai liian jähmettynyttä. 
5. Kun sinun pitää lisätä uusi kipsikerros, anna tuolille kylpy. Muuten uutta kipsikerrosta on vaikea muokata.'
 
6. Jos et ollut suunnittelussa mukana, tajuat tässä vaiheessa ettet oikeastaan tiedä miltä valmiin tuolin pitäisi näyttää. Jos olit suunnittelussa mukana, tajuat että tuolin sarjoista ja jaloista on kipsin takia tullut paljon paksummat kuin suunnitelmassa,mikä tarkoittaa sitä että täytyy tehdä uusi suunnitelma.
 

7. Yritä saada tuolin pinta mahdollisimman tasaiseksi kipsillä. Olet yksin koululla ja totea ettet saa tuolia kannettua yksin kylpyyn: paino on lisääntynyt mukavasti. Hio huippukohdat raspilla tai hiomapaperilla pois. Tajua että tuolin pitikin näyttää puulta, ja hio ylimääräistä kipsiä pois kaksi päivää.


8. Varmista että tuoli ei ole käynyt kylvyssä ainakaan viikkoon ja kipsi on kuivunut. Laita päälle tartuntapohjamaali.
9. Tee uusi suunnitelma, johon kuuluu koristeita. Kokeile koristeiden tekoa kipsistä: epäonnistu surkeasti. Suunnittele yksinkertaisemmat koristeet ja tee ne puusta lehtisahalla. Liimaa kiinni tuoliin. Pyydä vanhemmilta synttärilahjaksi lehtisahaa, koska se on niin kiva.
10. Pohjamaalaa tuoli. Me teimme tuolista kultaisen, joten pohjamaalina toimi viininpunainen. 

11. Totea, että pinta on täynnä reikiä. Kittaa ne. Hio, kittaa, hio ja kittaa. Totea sitten, ettei niistä vain pääse eroon helpolla.

12. Pohjamaalaa tuoli uudelleen.
 


13. Maalaa tuoli lopullisella värillä.

14. Totea, että vaiheessa 3 tehdyt vanerit ovat aivan väärän kokoisia ja mallisia, sillä tuolin muoto jo reikien koko on muuttunut kipsiä lisättäessä. Tee uudet vanerit tai muokkaa vanhoja.

15. Kiinnitä pehmusteet vanereihin. Yritä keksiä jostakin tuolille päällikangas, ja kiinnitä pehmustetut osat tuoliin vielä tuntemattomalla tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti